20 Kasım 2014 Perşembe

Zeytin Üzerinde Oynanan Oyunlar

Eğer meclisteki “Zeytin alanlarında yapılaşma” yasası kabul edilirse, zeytinyağcılıkta dünya markası olma hayalimiz ebediyen yok olacak.

Kadın Partisi olarak Cuma günü, gelecekleri ellerinden alınan ve şimdi ne yapacaklarını bilemeyen çaresiz Yırcalılarla birlikteydik.
Sıkıntıdan kılcal damarları çatlayıp kan oturmuş gözüyle muhtarımız olanları anlatıyor bize. Yargının durdurma kararı geliyor ama 6.000 ağacın kesimi bittikten, koca bir köyün geleceği yok edildikten sonra. Firma ve yargı arasında danışıklı döğüş olduğu gün gibi ortada.

Atalarından miras kalan 200 -300 yıllık ağaçlar yerle bir ediliyor hem de üzerindeki yemişleriyle birlikte. Bu ağaçlar onların geçim kaynakları, bu ağaçlar sayesinde yaşamlarını idame ettirmeye çalışıyorlar, bu ağaçlar sayesinde çocuklarını okutuyorlar. Halbuki dedelerinden, babalarından kalan bu ağaçları onlar da çocuklarına miras olarak bırakmak istiyorlardı.

Heyhat! Olan sadece Yırcalılara olmadı, tüm ülkeye oldu.

Aç gözlü siyasetçiler kendilerini seçenlerin seslerine kulaklarını tıkamış, sadece para şıkırtısını duyar olmuşlar.

Eski yasayla koruma altına alınan ve zeytinlikler için “.. en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez “ derken, yapılaşma zeytinlik alanlarının %10’nun geçemez derken ve kesilen ağaçların her biri için 2 – 5 milyon lira hafif para cezası öngörürken;

Meclisteki yasa kabul edilirse olacaklara bakın!

25 dekarın altında kalan alanlar zeytinlik olarak kabul edilmeyecek. Halbuki köylülerin sahip oldukları alan ortalama 12 dekar. Bu duruma göre ülkemizdeki köylünün elindeki zeytinliklerin neredeyse tamamı sizlere ömür…

Şayet buraları imara açılırsa;

a) Jeotermal kaynaklı teknolojik sera yatırımları,
b) İlgili bakanlıkça kamu yararı kararı alınmış madencilik faaliyetleri
c) Elektrik üretimine yönelik yatırımlar,
d) Petrol ve doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri,
e) Savunmaya yönelik stratejik yatırımlar,
f) Doğal afet sonrası ortaya çıkan geçici yerleşim yeri ihtiyacı,
g Kamu yararı gözetilerek yol, altyapı ve üstyapı faaliyetleri yapılabilecek.

Eğer hep birlikte karşı çıkmazsak yazıklar olsun bize, yazıklar olsun hepimize…

F.Benal Yazgan
Genel Başkan
Kadın Partisi





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder